Mijn Vipassana Avontuur

Gepubliceerd op 9 december 2022 om 11:56

10 dagen Vipassana. Ik heb het hoog van de toren geblazen en was op dag 5 alweer thuis..

Hoe dan?!

Ik vertel het je.

Maar voordat ik het goed kan uitleggen, wil ik je even kort meenemen in wat vrouwelijke en mannelijke energie betekenen.

Ongeacht of je een vrouw of man bent, dragen we allemaal zowel vrouwelijke als mannelijke energie in ons.

Vrouwelijke energie is naar binnen gericht, met kenmerken als zachtheid, warmte, gevoel, intuïtie, overgave, flow, creativiteit, instinct, speelsheid en het vermogen om te ontvangen.

Mannelijke energie is daarentegen naar buiten gericht, met kenmerken als denkkracht, actie, daadkracht, het stellen van grenzen, doelgerichtheid, focus, het concrete, plannen en geven.

Als ik naar mezelf kijk, denk ik dat ik drie jaar geleden voornamelijk op 90% mannelijke energie en 10% vrouwelijke energie zat. Nu bevind ik me ergens rond 60% mannelijk en 40% vrouwelijk.

Herken jij je ook in meer mannelijke dan vrouwelijke energie?

Dat is niet heel vreemd. We leven namelijk in een maatschappij gevuld met mannelijke energie in de zin van nuttig, logisch en productief zijn. We willen sneller, beter en meer en willen alles kunnen beredeneren met het hoofd en sluiten ons af voor ons gevoel (het vrouwelijke).

Ik ben iemand met veel wilskracht, die zich kan verliezen in willen presteren (lees; bang om te falen) en al snel vindt dat er best een stapje bij kan onder het motto ‘niet aanstellen’ of ‘even doorzetten’.

En aangezien ik hier al een hele tijd mee bezig ben weet ik inmiddels dat wanneer ik veel mannelijke energie ‘toelaat’ het steeds moeilijker wordt om te verbinden met de vrouwelijke energie.

Toen ik laatst ik mijn Vipassana avontuur vervroegd stopzette was (gek genoeg, of juist niet ;)) precies dit mijn strijd.

Ga ik door op mannelijke energie of geef ik de vrouwelijke energie de ruimte?!

Ik was daar gekomen om 10 dagen in stilte te zijn, nog meer te leren over mediteren, om mezelf beter te leren kennen en om meer balans te vinden. Maar eenmaal in het centrum kreeg ik op dag 1 al twijfels. Iedere avond was er een lezing waarbij de stilte even werd doorbroken en de guru (middels een bandje) een lezing hield over de regels, het proces waar we inzaten en wat er die volgende dag zou komen. Steeds opnieuw tijdens die lezing voelde ik twijfel ontstaan. Ik kon mij niet helemaal vinden in de regels en de meditatievorm. Ik vond het erg dogmatisch en streng.

Dat terwijl meditatie voor mij juist iets is waar veel zachtheid, spiritualiteit en gevoel in zit. Meditatie is voor mij (kwam ik dus achter) gelinkt aan vrouwelijke energie voelen of activeren. Daar tegenover activeerde de Vipassana-leer steeds opnieuw mijn mannelijke energie. In de vorm van gedachtes zoals ‘kom op doorzetten’ of ‘wie a zegt moet ook b zeggen of ‘nog even op je tanden bijten’ of ‘doe eens beter je best en hou je focus vast’.

Na 4 volle dagen innerlijke strijd viel het kwartje. De strijd die ik voerde was verbonden aan de mannelijke en vrouwelijke energie in mij. En toen deed ik het.. ik maakte de beslissing. Ik stop! Op dit moment is Vipassana niet voor mij. Misschien later of nooit meer (ik heb geen idee) maar nu kies ik voor zachtheid, ik luister naar mijn intuïtie en vertrouw op mijn gevoel dat ik al heb sinds ik binnen ben gestapt.

Oh wat een bevrijding!

Sinds ik thuis ben heb ik energiemanagement prioriteit gegeven, heb ik mijn ochtendmeditatie uitgebreid en voel ik me meer verbonden met de vrouwelijke energie in mij zonder mijn mannelijke energie te verbannen. Want ook die brengt mij heel veel. En de balans dat is mijn doel :).

Herken jij die mannelijke energie en die gedachten die erbij horen?
En heb jij ook behoefte aan meer vrouwelijke energie?

Je kunt op vele manieren vrouwelijke energie naar boven halen. Door bijvoorbeeld een wandeling te maken door het bos, met een zachte blik naar jezelf te kijken op een moment dat je geneigd bent ‘meer’ te verwachten van jezelf of je kunt kiezen voor een me-time moment.

Voor een vrouwelijke energie boost ben je altijd van harte welkom bij een vrouwencirkel. Dan staat zoals altijd de vrouwelijke kracht en energie in jouw centraal. Je verbindt met je eigen vrouwelijke energie maar ook met die van de andere vrouwen wat ervoor zorgt dat je je gedragen voelt. Je bent meer dan welkom! 

Maar bovenal, doe wat goed voelt! Dat is ook precies waar de vrouwelijke energie over gaat. Dus dat is in eider geval wat ik jou toewens. Kies voor jezelf en vertrouw op je gevoel.

Ondanks dat mijn Vipassana avontuur zo anders is gelopen ben ik zo dankbaar voor dit inzicht en blijf ik me richten op het activeren van de vrouwelijke energie in mij en hopelijk ook in jou.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.