Vertragen & Verstillen

Gepubliceerd op 20 december 2022 om 12:25

We zitten in de laatste dagen van 2022. En eigenlijk had ik nog wat plannen voor dit jaar. Ik wilde wat zaken afronden en die laatste to do’s ook nog aftikken.

Maar heel eerlijk gezegd voel ik dat ik iets heel anders nodig heb. Moeheid komt omhoog en mijn lichaam beweegt letterlijk langzamer dan normaal.

In eerste instantie frustreerde dit mij maar ik begreep al snel dat dit niet iets was om doorheen te pushen. Misschien is even luisteren naar mijn lichaam ook een goed idee.

 

"Mijn lichaam vraagt om rust en vertraging. Net zoals het seizoen waar in we leven."

 

De winter is een tijd om naar binnen te keren, kijk maar naar de natuur. Die doet dat ook.

En ondanks dat ik voel dat ik dit nodig heb is het toch moeilijk om er aan over te geven. We leven in een drukke, veeleisende omgeving. Die kan van buitenaf komen maar vaak komt die veeleisendheid juist ook vanuit mezelf. Uit angst het niet goed te doen, om toe toegeven aan luiheid of om mensen in mijn omgeving te kort te doen val ik al snel terug in mijn ‘even doorzetten patronen’.

Ik kom erachter dat vertragen en verstillen alleen lukt als ik mij overgeef aan vertrouwen en geduld. Oftewel, ik laat mijn hoofd geen overuren draaien met gedachten als ‘zou je vandaag niet nog even dat telefoontje doen’ of ‘dit wat je nu doet brengt nu niet direct geld in het laatje dus ga je dat nog goedmaken later’ en ik kies bewust voor dit thema ‘vertragen’. Door een duidelijke afspraak te maken met mezelf kan ik die gedachten on hold zetten en genieten van deze verstilling.

Hoe doe ik dat vertragen en verstillen?

  1. Door mezelf regelmatig de vraag te stellen: Waar heb ik nu behoefte aan?
  2. Door input van buitenaf te beperken zodat ik kan luisteren naar mezelf, naar mijn lichaam. Door schermen aan de kant te schuiven en niet druk zijn met ‘bezig zijn’ maar de tijd nemen voor alles.

En ohh wat is het fijn om hier even aan toe te geven. Dit is wat ik nodig heb (ik voel de bevestiging) en ik ga hier nog even van genieten.

Hoe zit jij erbij vandaag? Herken jij deze behoefte?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.