Waarom Mediteren?

Gepubliceerd op 16 april 2023 om 20:20

Bij mediteren observeer je je gedachten zonder ze te veroordelen en zo vergroot je je bewustzijn. 

Mediteren helpt je te ontspannen, de pauzeknop even in te drukken en stil te staan bij je leven.

Meditatie brengt je in het hier en nu. Zijn' in het 'hier-en-nu' is erkennen en accepteren wat er allemaal op dit moment ontstaat en gebeurt: je leven. Dit geldt voor dingen die in jezelf gebeuren, maar ook voor dingen die om je heen gebeuren. Er is dan een alertheid, alsof je wakker wordt. Dan besef je, je gedachtes zijn van jou maar ze zijn jouw niet.

Oefening

Volg je adem, tel in- en uitademing, neurie of ben in volledige stilte & observeer je je gedachten zonder ze te veroordelen.
Zo probeer je tot je ware kern te komen.

Deze meditatie geeft mij; een leeg hoofd, helderheid, warmte, ontspanning verlichting en verbinding met je lichaam. Wat brengt meditatie jou?

Iedereen kan mediteren

Meditatie kan een fijne invloed hebben op je leven. En mediteren kan iedereen, dat is 1 ding dat zeker is. De moeilijkheid zit hem in de eenvoud. We zijn zo gewend om de hele dag bezig te zijn dat het moeilijk is even stil te zitten en niks te doen.
Wil je het een keer oefenen? Begin simpel!

Je hoeft niet meteen in de lotushouding uren stil te zitten, begin met 5 minuten zitten. En als je dat doet bedenk je dan 1 ding: weet dan dat alles goed is. Je hoeft niet niks te denken. Dit is vaak wat mensen denken en wat al snel frustratie oproept wanneer je begint met mediteren. Maar als je afgeleid wordt door gedachten is dat helemaal oké. Merk ze op en probeer niet de oordelen. Wees lief voor jezelf, blijf jezelf en breng je aandacht als het lukt weer terug naar je ademhaling. Raak niet ontmoedigd, je boodschappenlijstje, zorgen en twijfels zullen af en toe oppoppen maar dat zal ook steeds minder worden.

 

Wil je nu meteen oefenen?

 • Zoek een rustig plekje op en zorg dat je comfortabel zit.
 • Sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling.
 • Verander niets aan je ademhaling, adem gewoon rustig in en uit.
 • Volg met je aandacht de luchtstroom in je longen en het uitzetten en intrekken van je buik.

Doe dit een paar minuten. Wanneer dit goed voelt kun je het verder opbouwen.

Wat zijn de effecten van Meditatie?

De lijst met positieve effecten van mediteren is eindeloos. Wanneer je mediteert vertraag je ademhaling we waardoor je ontspant en je stresslevel verlaagd. Het vermindert angstgevoelens en zorgt het voor meer focus en concentratie en een betere emotionele balans. Je leert je gedachten beter onder controle te houden waardoor je minder blijft hangen in je hoofd en je een gelukkiger gevoel kunt ervaren. Je slaapt beter, je komt in verbinding met je lijf en zult meer vertrouwen in jezelf en het leven kunnen ervaren. Het geeft rust en helpt je compassie te tonen naar de ander en jezelf. Maar ook: 

 • Je kunt beter leren en onthouden.
 • Door stil te staan bij je emoties kun je ze makkelijker verwerken.
 • Je kunt contact maken met je innerlijke weten, je intuïtie. 
 • Het vergroot je zelfliefde & empathie.
 • Je ervaart minder onrust.
 • Het vergroot je zelfvertrouwen.
 • En meditatie zorgt ervoor dat je veerkrachtiger bent en je gemakkelijker door het leven heen beweegt. 

Met meditatie maakt je bewust van jezelf, wat er aanwezig is in jou en leert je bij jezelf te zijn. 

Samen mediteren

Je hoeft het niet alleen te doen. Samen mediteren versterkt de meditatie energie, je hoeft het niet alleen te doen en dat voel je. Vele handen maken licht werk. Het effect is intenser, je kunt dieper zakken en vanuit die verbondenheid met jezelf vervolgens in contact gaan met andere. Het stimuleert de rust, ontspanning en na de meditatie kun je nog ervaringen met elkaar uitwisselen.

Check de agenda voor georganiseerde meditatie sessies of kijk of er bij jou in de buurt een fijn samenzijn is!

Mediteren met je Stem

Zo begon het allemaal voor mij. Ineens wist ik wat ik wilde doen. Ik wilde me nog meer verdiepen in meditatie om een nieuwe vorm van meditatie te ontwikkelen. Ik dook erin en wisselde deze nieuwe vorm van meditatie uit kreeg mooie reacties en zo ontstond in 2021 mediteren met je stem. 

Hoe doe je het? 

Ontspan je kaak plaats het puntje van je tong lichtjes achter je voortanden lippen gesloten adem in door je neus maak een hmmmmmm geluid terwijl je door de neus ademt. Hou de uitademing zo lang als je kunt vast. Maar doe het ontspannen. Adem zachtjes in door je neus en herhaal zo vaak als je wilt.

Deze meditatie geeft mij; een leeg hoofd, helderheid, warmte, ontspanning verlichting en verbinding met je lichaam.

De kracht van het neuriën! Het zorgt voor een helende werking op body & mind. Door je stem te gebruiken voel je de vibratie in je lijf. Je lichaam kan daardoor gemakkelijker ontspannen, je hoofd kan beter tot rust komen en het heeft een positief effect op je energie, slaap en mood. 

De Meditatie Podcast

In Verbinding 

In de zomer van 2022 begon het te kriebelen. Ik wilde mijn meditaties delen. Om iedereen te ervaren wat meditatie met je kan doen heb ik daarom de meditatie podcast gelanceerd. 

Mini meditaties, langere meditaties en verdiepende meditaties om de verbinding met je zelf te voelen en nog meer. 

Voor iedereen die nieuwsgierig is of wil genieten van een fijne meditatie. 

ps. Ik vind het mega leuk om te horen hoe de meditatie voor jou is, dus weet dat je altijd een berichtje kunt sturen :).  

Meditatie op maat

Een meditatie helemaal op jou gemaakt kan je hele mooie verdieping brengen als je bezig bent met ontwikkeling. Je kunt een meditatie laten maken op een bepaald onderwerp dat steeds maar weer terug komt in je leven. Of een meditatie waarin je bewust wordt van je patronen, blokkades of andere zaken die je misschien tegenhouden in je dagelijks leven. Een persoonlijke meditatie kan je helpen. Als je hier meer van wilt weten, stuur me dan een mail. Ik help je heel graag! 

Mediteer jij? En wat haal jij eruit? 

Ik ben benieuwd!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.