Door meer inzicht in mijn eetpatroon voel ik mij dagelijks lekkerder!

Gepubliceerd op 9 april 2021 om 10:59

Een tijdje terug heb ik een voedingsdagboek bijgehouden. Ik wilde graag beter inzicht in mijn eetpatronen krijgen omdat ik  gezonder wilde leven. En dan bedoel ik niet gezond in de trant van ‘wat andere zeggen dat gezond is’ maar ik wilde mijn eigen lichaam beter leren kennen. Ik wilde leren hoe mijn lichaam reageert op eten en waar ik me goed bij voel.

Door 4 weken lang een eetdagboek bij te houden van al het eten wat ik at en  ook hoe ik me die dag voelde kreeg ik een duidelijk beeld. Het werkte voor mij heel verhelderend en ik heb mijn eetpatroon, na die 4 weken bijhouden, ook daadwerkelijk gewijzigd!

Ik voel me nu lekkerder, energieker en ben zelfs een paar kilo’s kwijt geraakt. Dat was niet echt de bedoeling maar toch wel mooi meegenomen.

Hoe heb ik het aangepakt? Ik heb een word bestandje aangemaakt op mijn laptop en ben alles gaan opschrijven. Je kunt natuurlijk ook een fysiek boekje kopen zodat je gemakkelijk kunt terug bladeren, maar dit werkte voor mij. 

Ik vulde iedere dag in wat ik wat voor ontbijt, lunch, diner, welke tussendoortjes ik at en wat ik had gedronken die dag. Hierin was ik zo volledig mogelijk. Ik schreef niet echt de hoeveelheden op maar wel wat er allemaal in een gerecht was verwerkt bijvoorbeeld. Maar hoe secuurder hoe beter! Daarnaast gaf ik antwoord op verschillende vragen:

 • Hoe voel je je?
 • Hoe is mijn energie deze dag?
 • Heb ik last van klachten? (Denk daarbij aan hoofdpijn, buikpijn, opgezwollen gevoel, kouwelijk, pukkels etc)
 • Bijzonderheden?

Tijdens de metingen kon ik langzaam al verbanden leggen maar ook achteraf heb ik nog eens goed alles na gelezen. Voor mij is er uit gekomen dat ik eigenlijk helemaal niet goed reageer op gluten, terwijl ik vroeger altijd dacht dat ik die echt nodig had als 'brandstof'. Ik heb geleerd dat ik gluten goed kan vervangen met groentes (zoete aardappel, peulvruchten of bloemkool bijv), boekweit, quinoa, zilvervliesrijst, linzen maar ook met bijvoorbeeld kikkererwten of bonen.

Ik ben ook minder zuivel gaan eten omdat het mij een opgeblazen gevoel geeft. Zuivel kan je vervangen door plantaardige zuivel te eten. En dan raad ik het niet perse aan om alles te vervangen voor een soya variant. Omdat de bouwstoffen uit andere voedingsproducten minder goed worden opgenomen in combinatie met soya. Haver of kokos kun je bijvoorbeeld ook gebruiken. 

Naast het feit dat ik die twee ben gaan minderen ben ik ook meer eieren en gezonde vetten (avocado’s, noten, zalm etc) gaan eten. De reden hiervoor is dat ik merkte dat ik veel langer door kan op die ene maaltijd gevuld met deze producten en daarom minder trek heb tussen de maaltijden door. Met een paar simpele aanpassingen voel ik me nu dagelijks energieker en heb ik minder last van after diner dips of me niet lekker voelen.

Probeer het eens uit! Ik ben benieuwd wat voor inzichten het jou kan brengen!

Misschien leuk om af te sluiten met mijn nieuwe lievelingslunch sinds ik dit onderzoekje. Het zit vol met energiegevers, vitamines en gezonde vetten! 

Bloemkool pannenkoekjes!

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 4 eetlepels geraspte bloemkool
 • theelepel kurkuma
 • theelepel komijn
 • 3 eieren
 • Hummus (het liefst homemade, is super simpel.. gooi in de keukenmachine: een blik kikkererwten, een eetlepel tahin, 1 teentje knoflook, een halve citroen, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels water, kurkuma, komijn en eventueel andere kruiden die je lekker vindt).
 • 1Avocado
 • 2 handjes kiemgroente

Meng de geraspte bloemkool en de eieren. Bak het langzaam in een koekenpan als een soort omelet. Wanneer je bloemkool pannenkoek klaar is smeer je de hummus er op en verdeel je de avocado en de kiemgroente.

Heerlijk lunchrecept!

Ik ben benieuwd of je aan de slag bent gegaan met jouw eigen onderzoek en of je het recept het uitgeprobeerd. Laat je me weten wat je ervan vindt? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.