Mijn Ochtendritueel

Gepubliceerd op 5 november 2022 om 20:49

Wat mij helpt om in verbinding te blijven met mezelf is een ochtendritueel. Mijn ochtendritueel bevat (meestal) dezelfde ingrediënten maar is nooit precies hetzelfde. Het is even tijd voor mezelf waarbij niemand anders voorrang krijgt. Zonder afleiding even alle focus op mezelf. Verbinden met mijn lijf en de dag starten vanuit rust en ontspanning. Door dit moment kan ik gedurende de dag beter bij mezelf blijven.

Mijn ingrediënten:

 • Yoga of een anders soort beweging, sport of bijvoorbeeld dans. 
 • Meditatie
 • Schrijven

Het schrijven kan gaan over hoe ik de toekomst voor me zie of over hoe ik me nu voel of over iets wat ik net heb meegemaakt en me bezig houdt.

Voordat ik mijn wekker zet beslis ik hoeveel tijd ik hier voor wil uittrekken. Op die manier maak ik een afspraak met mezelf. Wanneer ik dat niet doe is het makkelijker om toch te blijven liggen of het even voorbij te laten gaan. Zeker als je net begint kan dit een valkuil zijn. Zelf kies ik vaak voor minimaal 15 minuten tot meestal maximaal 60 minuten. Maar ook met 5 minuten kun je al snel resultaat boeken. 

Een goed ochtendritueel bepaalt hoe de rest van je dag verloopt. Het geeft een moment voor stilte en bewustwording waarmee je de dag positief kan beïnvloeden. Het brengt rust, kalmeert en verlaagt je stressniveau. Met tijd voor jezelf in de ochtend verbind je je met hoe jij je voelt en bereid je je voor op de dag. Wanneer je ook kiest om te bewegen in de ochtend verhoog je je metabolisme wat ook nog eens zorgt voor meer energie

Kortom.. een rustige en op jezelf gericht eerste uurtje waarin jij bepaalt wat je doet, zorgt ervoor dat je gelukkiger en succesvoller wordt dan je nu al bent.

Maar hoe doe je dat dan? Eerder uit bed komen? Hierbij 3 tips: 

 1. Zorg dat je (zo nodig) eerder naar bed gaat.
  En vind je dat lastig bedenk dan even wat jij in de avonden doet. Hoe erg is het om daar een beetje tijd vanaf te snoepen? 
 2. Besef je waarom je dit doet. Je doet dit enkel en alleen voor jezelf. En jij bent de belangrijkste persoon op deze aarde want dit is jouw leven!
 3. When you snooze you lose. Verzet die wekker niet maar kom meteen uit bed. 

 

Wil jij ook een ochtendritueel maar weet je niet waar je moet starten?
Hier een paar opties. Probeer ze uit en kijk wat lekker werkt voor jou. 

 • Hydrateer. Met een glas (liefst lauw) lauw water kun je je lichaam wakker maken en vertellen dat de dag gaat starten. Bovendien geef je ook je spijsvertering een efficiënte start van de dag. 
 •  Yoga. Door je dag met yoga te starten maak je je lichaam letterlijk wakker. En de yoga brengt ontspanning waardoor je minder vatbaar bent voor stress en de uitdagingen van de dag beter aan kunt.  
  Wanneer je ervaren bent kun je zelf wat oefeningen doen maar ik doe zelf heel vaak een lesje van Yoga with Adriene. via YouTube. Ze heeft heel veel verschillende lesjes. Je kunt een thema kiezen wat je graag centraal wilt stellen. Super fijn!
 • Dansen. Wil je je vrolijk voelen en heb je geen zin om op je mat te staan? Zet een lekker muziekje aan en dans jezelf de dag in. Je krijgt meteen een glimlach op je gezicht waarmee je de toon zet die dag. Door te dansen maak je endorfine aan wat je gelukkig doet voelen. En dat is heerlijk!
 • Wandelen. Met een ochtendwandeling start je de dag letterlijk fris. De zuurstof is goed voor je bloedsomloop en bovendien raak je de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt. Ook is het fijn om meteen al even buiten geweest te zijn. 
 • Mediteren. Met een meditatie kun je de dag in rust en stilte beginnen zodat je energie kunt opdoen en intunen op hoe jij deze dag wil doorlopen. Ik maak hier een extra fijn momentje met een kaarsje, warm dekentje. Dat geeft een extra zachte start van de dag. Je kunt mediteren in stilte maar als je niet heel vaak mediteert kun je ook een geleide meditatie luisteren. Via mijn meditatie podcast kun je ook een ochtendmeditatie luisteren.  Kies je voor meditatie en beweging in de ochtend? Dan raad ik je aan om eerst te bewegen zodat je dieper in je meditatie kunt zakken. 
 • Flow schrijven. Je kunt ervoor kiezen om te schrijven vanuit flow. Wat niks meer of minder betekent dan opschrijven wat er in je opkomt. De gekste zinnen mogen daarom uit je pen vloeien, zet je pen op het papier en begin. Laat komen wat er opkomt. Wanneer je het teruglees kun je zien wat je bezig houdt en kijken of je daar iets mee kunt doen die dag. 
 • Gericht schrijven. Je kunt gericht schrijven door bepaalde vragen te beantwoorden. 
  • Hoe voel ik me?
  • Hoe wil ik me voelen?
  • Waar ben ik dankbaar voor?
  • Wat neem ik waar in mijn lichaam op dit moment?
  • Hoe kan ik deze dag zo fijn mogelijk maken voor mezelf?

Zo zijn er  nog vele andere dingen die je kunt doen op een ochtend. Doe jij iets anders? Laat het me weten! Ik ben heel benieuwd wat je zoals doet. 

Misschien heb ik je kunnen inspireren en dan ben ik reuze benieuwd wat wel of niet werkt voor jou. Je kunt hieronder een reactie plaatsen maar me ook altijd een bericht sturen op Instagram

Succes met het ontwikkelen van jouw ochtendritueel! Wil je er hulp bij ontvangen, ook dan mag je me altijd contacten. Ik help je graag verder. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.