Mijn Reinigende Reis: De Clean Challenge bij bbb Health Boutique

Gepubliceerd op 9 april 2024 om 13:07

Welkom bij mijn blog, waar ik graag mijn ervaring deel over de Clean Challenge bij bbb Health Boutique. Als docent bij deze holistische sportschool, waar ik me naast meditaties en ontspanningssessies inzet, neem ik jaarlijks deel aan deze uitdagende reis van lichaam en geest.

De Clean Challenge, die we elk jaar in april uitvoeren, staat centraal in het stimuleren van zelfbewustzijn en het cultiveren van een gezonde levensstijl. Bij bbb wordt de Clean Challenge uitgebreid en holistisch benaderd, gericht op lichaam, voeding en geest. Als deelnemer kies ik bewust wat het beste bij mijn behoeften past op dit moment, en dit jaar is niet anders.

Mijn persoonlijke traject

Mijn persoonlijke traject begint met dagelijkse lichaamsbeweging en een geleidelijke overgang naar een sapkuur van 3 dagen, zoals voorgeschreven bij bbb. Het proces is opgebouwd als een optelsom, waarbij ik stap voor stap voedingsmiddelen elimineer:

 • Dag 1: Stoppen met (bewerkte) suiker, inclusief alcohol.
 • Dag 2: Stoppen met koffie.
 • Dag 3: Stoppen met vlees en vis.
 • Dag 4: Elimineren van gluten, dus geen pasta's en brood meer.
 • Dag 5: Stoppen met zuivel.
 • Dag 6: Overstappen naar biologische en seizoensgebonden voeding, indien dit nog niet eerder het geval was.

Uiteindelijk stop ik met verschillende voedingsmiddelen en concentreer ik me nu op het consumeren van groenten, fruit, noten, zaden en liters kruidenthee. Vervolgens volgen drie dagen van een sapdetoxkuur van sap.je, waarna ik mijn voedingspatroon geleidelijk weer opbouw:

 • Dag 10: Hervatten van zuivelconsumptie.
 • Dag 11: Terugkeren naar gluten.
 • Dag 12: Geleidelijk herintroduceren van koffie.
 • Dag 13: Hervatten van visconsumptie.
 • Dag 14: Opnieuw toestaan van bewerkte suikers.

Goed om te weten. Sapje zelf biedt ook veel informatie over hoe je kunt opbouwen. Ze geven tips met recepten en advies over wat wel en niet te doen. Ik haal inspiratie uit zowel bbb als Sapje, maar ik vind het ook leuk om zelf in de keuken te experimenteren.

Ik plan de sapdagen zorgvuldig in, zodat ik niet te veel andere verplichtingen heb. Mijn energieniveau kan wat lager zijn tijdens deze dagen, dus ik geef mezelf de ruimte om te wandelen, te rusten en te genieten van goede nachtrust.

Wat betreft mijn dagelijkse voeding vóór rn ns de sapdagen, omvat mijn dieet onder andere:

 • Ontbijt: Een warme appel met rozijnen, kaneel, chiazaad en noten, soms met havermout.
 • Lunch: Roerbakgroenten met pitten en zaden of restjes van de vorige dag.
 • Avondeten: Gevarieerde gerechten zoals kitachri, groene curry met kokosmelk en kikkererwten, of auberginetajine.

Tijdens deze dagen geniet ik ook van gezonde tussendoortjes, zoals dadels met walnoten of zelfgemaakte blissballs. Ik integreer veel kiemgroenten in mijn maaltijden en zorg ervoor dat ik voldoende eiwitten binnenkrijg uit peulvruchten, granen en groenten.

Een belangrijk aspect van mijn reinigingsritueel is de detox thee en KKV thee uit de Ayurvedische keuken, die ik gebruik voor het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het herstellen van mijn vochtbalans.

Hoewel gewichtsverlies een mogelijk gevolg kan zijn van deze uitdaging, is mijn belangrijkste focus om mijn darmen te reinigen en mijn lichaam voor te bereiden op het nieuwe seizoen. 

Bedankt dat je mijn reis hebt gevolgd, en ik kijk ernaar uit om mijn bevindingen met je te delen!

#CleanChallenge #GezondLeven #HolistischeGezondheid #VoedingEnGeest

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.