Goed Genoeg!

Gepubliceerd op 25 oktober 2023 om 12:11

Het gevoel van ontoereikendheid is iets wat we allemaal wel eens ervaren hebben. Het is een emotionele last die ons kan bekruipen en een negatieve invloed kan hebben op ons welzijn. Het begint vaak als een zacht stemmetje dat in onze gedachten klinkt, maar na verloop van tijd kan het uitgroeien tot een verkramping in onze maag die ons zelfvertrouwen aantast.

Dit kritische stemmetje lijkt nooit te zwijgen en blijft ons vertellen dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn. Het legt de nadruk op onze vermeende tekortkomingen en vergelijkt ons constant met anderen. We horen dat we beter moeten zijn, meer succes moeten hebben, liever moeten zijn, assertiever moeten zijn, slimmer moeten zijn, knapper moeten zijn en de lijst lijkt eindeloos.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze innerlijke criticus niet de waarheid spreekt. Het is slechts een product van onze gedachten en overtuigingen. Het is een stem die is gevormd door externe invloeden, zoals maatschappelijke verwachtingen, opvoeding of negatieve ervaringen uit het verleden.

 

Maar hoe kun je dit gevoel stoppen?


Ik probeer het te doen met heel veel geduld, liefdevolle aandacht en met behulp van deze 3 krachtige stappen:

  • Stop naar het luisteren naar die innerlijke criticus. Je kunt de (negatieve) gedachte observeren zonder erop in te gaan. Je kunt dit goed doen in meditatie. Breng je aandacht naar het moment, merk de gedachten op, ga er niet op door maar haal bewust adem.

  • Stop met jezelf te vergelijken. Vanuit vergelijken volgt het beoordelen naar jezelf vaak meteen. Je oordeelt op basis van hun succes, uiterlijk, vaardigheden of prestaties. Maar dit continue vergelijken tast je zelfvertrouwen aan en je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. Het is belangrijk om te onthouden dat ieder individu uniek is. Ieder bewandelt zijn of haar eigen pad. Ieder heeft zijn of haar eigen uitdagingen. Je bent echter geen kopie van iemand anders en je hoeft niet te voldoen aan een bepaalde standaard om waardevol te zijn. In plaats van jezelf te vergelijken met anderen, is het belangrijk om je te richten op je eigen groei en ontwikkeling. 
     
  • Vertrouw op jouw unieke levenspad. Het is niet perfect, het is niet altijd zoals je had gehoopt, het is misschien niet eens precies zoals je het zou willen, maar het is jouw persoonlijke reis. Geef jezelf toestemming om dat pad te bewandelen, ontspan en omarm jezelf inclusief al je imperfecties, precies zoals je bent!

Je bent goed genoeg, echt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.